Посета на македонска делегација во Неапол, Кампанија, Италија Успешна приказна во рамки на ЕЕН проект
👁 Прочитано: 644
Успешна приказна во рамки на ЕЕН проектКликни за повеќе

НЕАПОЛ - На 14 мај 2022 година, на барање на претседателот на МОША (Македонско здружение за заштита при работа), Милан Петковски, регионалната дирекција на Кампанија за Инаил, во соработка со Централната дирекција за планирање и комуникација и Централната дирекција за превенција - Фокусна точка ЕУ Оша, организираше посета на Hitachi Rail Sts, со вклученост на Стопанската комора на Неапол и Si Impresa, специјална компанија на Стопанската комора.

Заменикот регионален директор ја претстави мисијата на Институтот. Денот беше отворен со презентација на Hitachi од страна на Улдерико Зона, работодавач и извршен директор sheq, кој го претстави моделот усвоен од Hitachi за заштита на здравјето и безбедноста на работниците. Потоа, заменикот регионален директор Инаил Кампанија, Адел Помпонио, ја претстави мисијата на Институтот, веднаш по прикажувањето на двата филма: „Светот на Инаил“ и „И ова е Инаил“, со англиски преводи.

Голема благодарност изрази претставникот на македонската делегација. Притоа, Карло Де Матеис, директор на Стопанската комора на Неапол и на Си Импреса, заедно со Ангела Пулвиренти, амбасадор на ЕЕН Ош, Фаст, ги илустрираа активностите на Стопанската комора и специјалната компанија Сиимпреса во корист на компаниите. На крајот, збор зеде претставникот на македонската делегација кој, ценејќи ги активностите на Инаил, ја повтори волјата на неговото здружение да пристапи што е можно повеќе кон моделот на Институтот.

Беше прикажано видеото „A year of good stories“, направено од Инаил. Првиот дел од денот заврши со прикажување на видеото „Година на добри приказни“, комуникациска кампања Инаил за приказните за реинтеграција на работниците кои доживеале несреќа на работа или заболеле од професионална болест. Делегацијата потоа ја посети компанијата, придружувана од Винченцо Романо, менаџер на фабрика на Хитачи и Кармин Пиколо, истражувач Инаил Кампанија. На крајот од посетата беа доставени некои публикации објавени од Институтот, меѓу кои и „Странец не туѓинец - АБЦ за безбедност при работа“.

По враќањето на делегацијата, Ирена Мојсовска од ЕЕН Македонија го контактираше г-дин Петковски за следење на посетата и за можната валоризација и пренесување на добрата практика за членовите од тимот и компаниите во блиска иднина.

Текстот е преземен од следниот линк: https://www.inail.it/cs/internet/comunicazione/news-ed-eventi/news/news-visita-napoli-delegazione-macedone-2022.html

м-р Ирена Мојсовска
Експерт во организационата целина за претставување на членките и вмрежување