Преку заедничка соработка до креирање јасни правила на игра за зајакнување на меѓусебната доверба и поттикнување нови инвестиции
➢ Актуелно (16.06.2021, во 15:34:46)
👁 Прочитано: 828
Преку заедничка соработка до креирање јасни правила на игра за зајакнување на меѓусебната доверба и поттикнување нови инвестиции

Дирекцијата за ТИРЗ во партнерство со Советот за странски инвеститори и Асоцијацијата на странски компании со напредно технолошко производство, со денешната панел дискусијата на тема: „Јасни правила и дефиниции за подобни инвестициски трошоци и поефикасен систем за исплата и следење на државната помош“, започнува серијата дебати со бизнис заедницата чија цел е унапредување на услугите и деловната клима за инвестирање во С.Македонија.

“Воведуваме нов систем на унапредување на односите со инвеститорите. Сакаме преку отворен процес на разговор да стигнеме до решение за сите практични предизвици со кои се соочуваме но и она што постои како потенцијал да го искористиме за подобрување на услугите. Денеска зборуваме за една специфична тема – користење и следење на државната помош и дефинирање на подобни трошоци, со што ќе ја зајакнеме меѓусебната доверба и да поттикнеме подобрување на деловната клима поставувајќи ја Северна Македонија како сериозна дестинација за инвестирање,“ изјави Јован Деспотовски, директор на ТИРЗ.

Тој нагласи дека целта е да се воведе заштитен механизам и за компаниите, но и за државата, како и дека ова треба да резултира во упатство кое ќе се применува и за компаниите надвор од зоните. Наша амбиција е ова што го дискутираме денес понатаму да важи и за компаниите надвор од зоните. Ова е реално пионерски чекор во тој правец кој сакаме да се преслика и во сите останати елементи на доделување државна помош,“ нагласи Деспотовски.

Штефан Петер, претседател на Советот на странски инвестиции ја поздрави иницијативата за ваква отворена дебата.

„Сите можеме да се согласиме дека странските директни инвестиции се важни за секоја земја особено за мала земја како што е Северна Македонија. Тие носат свеж капитал, вработувања, образование, трансфер на технологии. Сите земји се натпреваруваат во привлекување на странски инвестиции. Само во Советот сега имаме 130 странски компании кои прават обрт од 5 милијарди евра и вработуваат 50.000 луѓе. Затоа сметам дека секогаш можеме и мораме да ги унапредуваме нештата со цел да се унапреди системот, да има поголема флексибилност и да имаме развој кој може да биде предвидлив,“ нагласи Петер.

Претседателот на Асоцијацијата на странски компании со технолошко напредно производство, Виктор Мизо ја нагласи потребата од почесто ажурирање на ова упатство со кое се регулираат подобните трошоци.

„ Ова е многу важна тема која ја отворивме одамна и конечни по три години ќе седнеме да најдеме решение. Многу е важно за идните компании да знаат однапред што е оправдан инвестициски трошок, кој ќе биде по ист принцип за сите. Исто така е многу важно ова упатство да се усогласи со глобалните стандарди. Верувам дека ова ќе придонесе кон подобрување на процедурите и ќе биде основа за промена на законски акти, како и дека ќе се земат во предвид нашите забелешки,“ рече Мизо.

На панелот присуствуваа над 30 компании активни во зоните и надвор од нив. Сите ја поздравуваат инцијативата за отворени разговори кои треба да придонесат кон подобрување на деловната клима. Сите конкретни предлози од оваа дебата ќе бидат анализирани и вклучени во унапредување на законската регулатива за поефикасен систем за исплата и следење на државната помош и ќе бидат содржани во упатство кое ќе го изработи меѓународната ревизорска куќа ПрајсвотерхаусКуперс, избрана на отворена тендерска постапка на ТИРЗ.

Следниот панел ќе биде посветен на новововедениот систем за грижа на корисници, Систем на една влезна точка на ТИРЗ.

 

Влатко Стојановски
Соработник во организационата единица за развој, иновации и знаења