НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 26.11
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (26.11.2020)
👁 Прочитано: 122


Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 26.11
26.11.1917 година, Клубовите Монтреал Канадиенс, Монтреал Вандерерс, Отава Сенаторс, Квебек Булдогс и Торонто Аренас ја формирале Националната хокеарска лига (НХЛ).
26.11.1918 година, Собранието во Подгорица прогласило обединување на Црна Гора со Кралството Србија.
26.11.1939 година, родена е Тина Тарнер, американска пејачка.
26.11.1942 година, втора светска војна: започнало Првото заседание на АВНОЈ во Бихаќ, БиХ.
26.11.1986 година, во Скопје излезе првиот број на додатокот за литература, идеи и култура на весникот „Нова Македонија“- „ЛИК“.
26.11.1991 година, беше пуштен во употреба автопатот Велес - Градско.
Служба за информирање при Комората