НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 19.11
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (19.11.2020)
👁 Прочитано: 302


Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 19.11
19.11.1497 година, португалскиот морепловец Васко де Гама на своето прво патување, во дотогаш непознат свет, го открил патот за Индија, околу ’Ртот на Добра Надеж.
19.11.1711 година, роден е Михаил Василевич Ломоносов, руски научник, писател, академик и енциклопедист.
19.11.1805 година, роден е Фердинанд де Лесепс, француски дипломат и инженер.
19.11.1902 година, Прва балканска војна: Крај на Битолската битка со победа на српските над турските единици.
19.11.1917 година, родена е Индира Ганди, претседател на Индија.
19.11.1944 година, Тетово е ослободено во Втората светска војна, како последен ослободен град на територијата на Македонија.
19.11.1961 година, родена е Мег Рајан, американска глумица.
19.11.1962 година, родена е Џоди Фостер, американска глумица.
19.11.1971 година, родена е Ирена Ветерова, македонска балерина.
19.11.2008 година, Џон Ки станува премиер на Нов Зеланд.
Служба за информирање при Комората