НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 17.11
➢ НА ДЕНЕШЕН ДЕН ... (17.11.2020)
👁 Прочитано: 300


Во рубриката - На денешен ден - евидентираме настани кои од историски аспект се случиле на денешен ден а кои се поврзани со економијата, општеството, со секојдневното живеење. Издвојуваме некои од нив кои цениме дека се највпечатливи ....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 17.11
17.11.1558 година, на англискиот престол дојде кралицата Елизабета I, за време на чие владеење Англија ги консолидира внатрешните состојби, се ослободи од притисокот на Шпанија и излезе со своите бродови на сите светски мориња. Истата година, англиск
17.11.1913 година, првите бродови минаа низ Панамскиот Канал. По должина од 82 километри, каналот беше отворен во 1914 година.
17.11.1925 година, роден е Рок Хадсон, американски глумец.
17.11.1942 година, роден е Мартин Скорсезе, американски режисер.
17.11.1966 година, родена е Софи Марсо, француска глумица.
17.11.1966 година, родена е Софи Марсо, француска глумица.
17.11.1984 година, прогласен е Светскиот ден на непушењето, на Петтата светска конференција за пушењето и за здравјето одржана во Канада.
17.11.1989 година, со студентски протести во Чехословачка започнува Кадифената револуција.
17.11.1991 година, усвоен е Уставот на Република Македонија, прв по прогласувањето на сувереност и самостојност.
17.11.1991 година, основана Европската ракометна федерација (ЕХФ).
Служба за информирање при Комората