ЕКОНОМСКИ И ИНВЕСТИЦИСКИ ПЛАН НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА ЗА ЗАПАДЕН БАЛКАН
➢ Актуелно (07.10.2020)
👁 Прочитано: 2568ЕКОНОМСКИ И ИНВЕСТИЦИСКИ ПЛАН НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА ЗА ЗАПАДЕН БАЛКАН

Европската комисија го објави Економскиот и инвестицискиот план за Западен Балкан. Како што е утврдено од претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, во нејзиниот говор за состојбата на Унијата од 14 септември 2020 година, „иднината на целиот регион лежи во ЕУ“. Овој економски и инвестициски план утврдува значителен пакет инвестиции за регионот.

Економскиот и инвестициониот план за Западен Балкан се состои од следниве главни теми:

o Доброто управување како основа за одржлив економски раст
o Значителен пакет за инвестиции
o Инвестирање во одржлив транспорт
o Инвестирање во чиста енергија
o Позеленување на Западен Балкан - Инвестирање во животната средина и климата
o Инвестирање во дигитална иднина
o Зајакнување на приватниот сектор
o Инвестирање во човечки капитал
o Регионална економска интеграција и интеграција со ЕУ

Економскиот и инвестицискиот план има за цел да го поттикне долгорочното закрепнување - поддржано од „зелена“ и дигитална транзиција - што ќе доведе до одржлив економски раст, спроведување на реформите потребни за да се оди напред по патот на ЕУ и приближување на Западен Балкан кон ЕУ Единствен пазар. Таа има за цел да го ослободи неискористениот економски потенцијал на регионот и значителниот простор за зголемена интрарегионална економска соработка и трговија. Предмет на усвојување на следната повеќегодишна финансиска рамка и поврзаните правни основи, Комисијата предлага да се мобилизираат до 9 милијарди евра од ИПА III за финансирање за периодот 2021-2027 година за поддршка на економската конвергенција со ЕУ, пред се’ преку инвестиции и поддршка на конкурентноста и инклузивниот раст, одржлива поврзаност и двојната „зелена и дигитална транзиција. Инвестицискиот капацитет на регионот дополнително треба да се зголеми со мобилизирање на нов гарантен објект од Западен Балкан, со амбиција за потенцијално прибирање инвестиции до 20 милијарди евра.

Подобро поврзување на економиите на Западен Балкан - во рамките на регионот и со ЕУ - е приоритет. Ова бара силна посветеност на Западен Балкан за спроведување на темелни реформи, продлабочување на регионалната економска интеграција и развој на заеднички регионален пазар врз основа на законодавството на ЕУ со цел регионот да стане поатрактивна област за инвестиции.

Европскиот „зелен“ договор нуди план за заедничко дејствување за справување со предизвиците на „зелената“ транзиција, климатските промени, загубата на биодиверзитетот и прекумерната употреба на ресурсите и загадувањето, раздвојувајќи го економскиот раст од употребата на ресурсите и деградацијата на животната средина.

Врз основа на пристапот на Европскиот „зелен“ договор, Работниот документ на персоналот со кој се утврдува „Зелена“ агенда за Западен Балкан ја придружува оваа комуникација. Поставува релевантни активности и препораки, вклучително и усогласување со стандардите на ЕУ и законодавството.

Во иста насока, Западен Балкан треба да ја користи дигиталната стратегија на ЕУ како водечки принцип за човечко-центрична дигитална трансформација на нивните економии и општества.

Со цел да се поддржи постигнувањето на целите на овој Економски и инвестициски план и да се обезбеди одржливост на инвестициите во регионот, Комисијата наскоро ќе предложи наменска агенда за Западен Балкан за иновации, истражување, образование, култура, млади и спорт („Агенда за иновации за Западен Балкан“).

Овој план е составен дел од поддршката на Западен Балкан на патот кон ЕУ. Економскиот развој и спроведувањето на основните реформи треба меѓусебно да се зајакнат и да придонесат земјите партнери да ги исполнат добро утврдените барања на процесот на пристапување.

д-р Татјана Штерјова Душковска
Директор на Дирекцијата на здруженија и регионални комори