KОВИД-19 постојано ја зголемува невработеноста
➢ Актуелно (11.08.2020)
👁 Прочитано: 4473
KОВИД-19 постојано ја зголемува невработеноста

Глобалната состојба со пандемија оневозможи милиони луѓе да одат на работа, што резултираше со исклучително голем пад на активностите и големи загуби на работни места. Според студиите на ОЕЦД, до 10 пати помалку работни часови се работеле во некои земји, споредено со првите неколку месеци од финансиската криза во 2008 година.

Според студиите на ОЕЦД, постојат две главни сценарија што би можеле да се случат во следниот период. Невработеноста се предвидува да достигне скоро 10% во земјите на ОЕЦД до крајот на 2020 година, што претставува зголемување од 5,3% од крајот на 2019 година и да достигне дури 12% доколку се појави втор пандемски бран. Закрепнување на работните места не се очекува до после 2021 година. 

Во некои земји, компаниите користеа програми за одржување на работа со намалување на часови додека им дозволуваа на работниците да ги задржат платите и работните места; таму, веројатно е дека целосното влијание на пандемијата нема да се почувствува. Во други, има невидени скокови во невработеноста, но многу работници ќе се вратат на своите работни места (или на нови), бидејќи економиите повторно се отвораат и се развива активност.

Повеќе на : http://www.oecd.org/employment-outlook/

 

 

 

 

 

Служба за информирање при Комората