ОСНОВАЧОТ НА ZOOM ВО ЕДЕН ДЕН СТАНА ПОБОГАТ ЗА 800 МИЛИОНИ ДОЛАРИ
👁 Прочитано: 2825
ОСНОВАЧОТ НА ZOOM ВО ЕДЕН ДЕН СТАНА ПОБОГАТ ЗА 800 МИЛИОНИ ДОЛАРИ

Вредноста на акциите на компанијата Zoom Video Communications Inc. на берзата Nasdaq се зголеми за 9,7 проценти во петокот, 29 мај. Пазарната капитализација на компанијата за прв пат надмина 50 милијарди долари.

Bloomberg забележува дека побарувачката за услуги за видео конференции се зголеми за 160 проценти во последните неколку месеци. На почетокот на годината, вредноста на Zoom не надминуваше 20 милијарди долари.

Агенцијата посочува дека сега ИТ компанијата е повредна од американскиот производител на трактори Deere & Co и фармацевтскиот гигант Biogen Inc. – заедно. Во исто време, пазарната капитализација на Zoom е 55 пати поголема од очекуваните годишни приходи, иако за ИТ компаниите од S&P 500 индексот тој број во просек е на седмото место.

Богатството на Ерик Јуан, основач и извршен директор на компанијата Zoom, се зголеми за повеќе од 800 милиони долари само во петокот, достигнувајќи 9,3 милијарди долари.

За само неколку месеци, Zoom забележа 20 пати повеќе корисници.

Според аналитичарите, силниот скок на берзата е последица на позитивните очекувања на инвеститорите, кои сметаат на долгорочно зголемување на профитот на ИТ компаниите во случај на пандемија од коронавирус.

Услугата за видео конференција Zoom стана исклучително популарна пролетва оваа година, кога многу ширум светот беа принудени да се преселат на работа од дома.

Превземено од: Денар.мк

Служба за информирање при Комората