Зошто светот запре заради коронавирусот, а не заради ебола, свински грип или САРС?
➢ Вести (21.04.2020)
👁 Прочитано: 10098
Зошто светот запре заради коронавирусот, а не заради ебола, свински грип или САРС?

КОРОНАВИРУСОТ не е единствениот вирус со кој човештвото мораше да се соочи во последните, помодерни времиња. Светот се бореше со ебола, САРС и МЕРС.

Секој од вирусите беше сериозен, неговите последици трагични, но сепак никој од нив не предизвика толку социјални поделби и економски кризи како коронавирусот.

Зошто застана скоро сè заради коронавирусот, а заради другите вируси не, анализираа врвни новинари од Five Thirty Eight.

САРС и МЕРС

Тие велат дека се појавил патоген во 2002 година, кој започнал да предизвикува сериозни респираторни заболувања во Кина. Во текот на првата половина на 2013 година, се шири низ 26 земји, инфицирајќи најмалку 8090 луѓе и убива 774 од нив.

САРС е сличен на Ковид-19, но немаше скоро ист ефект. Сепак, тој имаше висока стапка на смртност од 9,6 проценти во тоа време, што е 1,4 проценти во споредба со сегашната стапка на смртност на „Ковид-19“.

МЕРС имаше уште повисока стапка на смртност, до 34 проценти. Но, тој исто така доведе до помалку смртни случаи од „Ковид-19“. Од јануари 2020 година, имало 2.519 случаи на МЕРС и 866 смртни случаи поврзани со тој вирус.

САРС и МЕРС не беа погубни како „Ковид-19“, бидејќи не се пренесуваат лесно. Нивниот трансфер бара близок контакт, најчесто помеѓу лица од семејството или здравството и пациентите.

Ако некој бил заразен со нив, тој не можел да ги пренесе пред да има симптоми како што е коронавирусот. Во овие случаи, луѓето би биле хоспитализирани и пренесувањето на вирусот било потешко.

„Освен во неколку случаи кога САРС се пренесе на повеќе луѓе, САРС се шири низ здравствениот систем преку интубација или дијализа“, рече Стивен Морс, епидемиолог од Универзитетот во Колумбија.

„Вие би можеле да го контролирате САРС со набљудување на инфекции и зголемување на превенцијата во болниците“, додаде тој.

Ковид-19 може да се шири од луѓе без симптоми и лесно се пренесува од личност до личност. Луѓето кои дури и не знаат дека се заразени можат да заразат други. Затоа, социјалното растојание стана клучен дел од стратегијата за борба против вирусот.

Свински грип

Во пролетта 2009 година, новата верзија на вирусот Х1Н1 се појави и се ширеше брзо. Тоа беше вирус што го предизвика и шпанскиот грип во 1918 година.

Сега тоа беше свински грип во кој починаа меѓу 151,000 до 575,000 луѓе за краток 12-месечен период, според американскиот ЦДЦ. Инфицираше скоро една милијарда луѓе до крајот на 2019 година.

Се шири лесно од личност до личност, како и Ковид-19, а можеби дури и од луѓе кои сè уште не развиле симптоми. Едно заразено лице може да зарази од 1,4 до 1,6 лица, што е малку пониско од Ковид-19, што е помеѓу 1,5 и 3,5.

Па, зошто свинскиот грип не предизвика хаос како „Ковид 19“?

Главната разлика е во тоа што станува збор за вирус што предизвика многу поблага инфекција што предизвика помалку смртни случаи. Дури и ако се земат предвид најлошите проценки за тоа колку луѓе починале од свински грип, сепак е многу помалку од сегашните проценки за „Ковид-19“.

„Многу распространетата пандемија од 2009 година имаше ниска стапка на смртност. Ова е причината зошто не беше сериозна пандемија “, рече Ентони Фаучи од седиштето на Белата куќа за вирусот.

Ебола

Еболата за прв пат се појави во 1976 година. Од 2014 до 2016 година имало заболени случаи во Африка. Тоа е исклучително сериозна болест што убива во просек 50 проценти од луѓето што ја контрахираат, според проценките на СЗО. Но, за време на епидемијата 2014-2016 година, околу 11.000 луѓе починаа во регионите каде се појави инфекцијата.

Еболата не се пренесува лесно, не може да ја пренесе заразената личност сè додека не почнат да покажуваат симптоми, па дури и тогаш се пренесува преку директен контакт со телесните течности на заразеното лице, како што се крв, пот и урина и честички кога се кашла и кива.

Еболата предизвика сериозни симптоми како што се треска и замор, придружени со повраќање и дијареја. „Ако сте во зона со ебола, ќе ви биде јасно дали лицето со кое зборувате е изложено на ризик или не“, рече Вилијам Ханаж, епидемиолог од Харвард.

Затоа, полесно е да се изолираат заразените и да се заштитат здравствените работници за да се ограничи ширењето на вирусот. Ова е она што се случи во епидемијата 2014-2016 година.

Разликата е голема во споредба со Ковид-19 каде знаеме дека може да ја шири заразено лице кое нема симптоми.

Коронавирус Ковид-19

Во секој од горенаведените случаи, индивидуалните вируси немале барем една од клучните компоненти што ја има Ковид-19, што доведе до глобална пандемија.

„Ова е совршена бура“, рече Ангела Расмусен, виролог од универзитетот Колумбија, која е специјализирана за заразни болести.

Covid-19 може да биде толку благ што не го забележувате и може да се пренесе се додека лицето не знае дека е заразено. Доволно е сериозен да се убие многумина што се заразуваат.

Сè на сè, станува збор за вирус кој е многу тешко да се контролира и следи, што доведе до големи промени во нашите животи.

Извор: https://maskimagazin.faktor.mk/zoshto-svetot-zapre-zaradi-koronavirusot-a-ne-zaradi-ebola-svinski-grip-ili-sars#