Осум држави од ЕУ ги затворија границите поради коронавирусот
➢ Вести (16.03.2020)
👁 Прочитано: 3842
Осум држави од ЕУ ги затворија границите поради коронавирусот

Осум земји членки на ЕУ ги затворија границите за странски државјани поради пандемијата на коронавирус, но некои експерти веруваат дека тоа нема да помогне да се запре ширењето на болеста.

Границите за сите странски државјани ги затворија Унгарија, Чешка, Кипар, Данска, Литванија, Латвија, Полска и Словачка.

Австрија и неколку други земји ги затворија границите делумно и воведоа дополнителни гранични контроли.

Денеска, и Германија се приклучи на групата затворајќи ја границата со Австрија, Данска, Франција, Луксембург и Швајцарија.

Товарниот сообраќај меѓу Германија и нејзините соседи треба да продолжи да тече нормално. Исклучени од забраната се и луѓето што треба да ја преминат границата за да заминат на работа, пренесе германската агенција ДПА.

Словенија ја затвори границата со Италија, а делумно е затворена и границата помеѓу Италија и Швајцарија.

Глобално, Соединетите Американски Држави им забранија на странците што доаѓаат од Ирска и Велика Британија да влезат во земјата. Забраната стапува во сила во вторник. Забраната за влез во САД за патници од шенген-зоната во САД стапи во сила во саботата.

Џибути, Гана, Хаити, Кенија, Либија, Мароко, Србија, Танзанија и Тунис исто така имаат или целосно затворени граници или забрана за летови од Европската Унија.