КАЈ ДАНИ ЗА СИТЕ МААНИ !

   

👁 Прочитано: 256


КАЈ ДАНИ ЗА СИТЕ МААНИ !

 ТРИ ТОП ВЕСТИ  

- Свет – Франција го затвора првиот реактор на најстарата нуклеарка во земјата. Целата престанува со работа во јуни. Првата во низа што ќе се затвори, а работи на јаглен. До 2022 година Франција ќе ги затвори сите јаглени нуклеарки, како противтежа на користење обновливи извори на енергија.

- Македонија – Агенциите за ветеринарство на Бугарија, Србија и Македонија, професори, експерти, одгледувачи на свињи, на заедничка средба во Скопје ќе разговараат за африканската свинска чума, иако кај нас според надлежните нема опасност од оваа болест.

- Комора - Прес-конференција на тема: „Потенцијалите за унапредување на економската соработка со Република Италија“, со присуство на амбасадор на Република Италија во РСМ, Н.Е. Карло Ромео и Антони Пешев, претседавач на Собранието на Стопанската комора на Македонија.

П.С. Ги очекуваме вашите нови иницијативи, дилеми, предлози.

- Во рубрика која ја креиравме за вас КАЈ ДАНИ ЗА СИТЕ МААНИ очекуваме да ги посочите вашите проблеми, да сугерирате и иницирате активности.

- За трите назначајни активности на кои Комората ќе стави акцент во следниот период преку Клубот на извозници, Советот на странски инвеститори и Арбитражата повеќе во рубриката ПОРАКА ОД... Поттикнување на извозните потенцијали, следење на современите техничко-технолошки трендови и практики кои ги носат странските инвеститори и брзо и ефикасно решавање на бизнис споровите, за поголема ефикасност во работењето.

- Во АКТУЕЛНО, информации за улогата на Стопанската комора на Македонија во поврзувањето на земјоделските фарми со средните стручни училишта за реализирање пракса и потенцијално профилирање на потребен стручен кадар.

- Иновативните производи на Раде Кончар ТЕП и капацитетот на оваа домашна извозно ориентирана компанија, дел од вестите во рубриката ВО ПОСЕТА НА КОМПАНИИТЕ.

- Светскиот економски форум ДАВОС го сместивме и во рубриката УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ.

- Во останатите рубрики, вести, содржини и информации од тековни и дневни бизнис активности.

- Едукативниот центар на Комората, нуди повеќе од 10 различни семинари, работилница - http://www.mchamber.org.mk/default.aspx?mid=5&lng=1

Стопанската комора на Македонија има една цел - стабилен деловен амбиент, за компаниите да остварат раст на продуктивноста, конкурентноста, поголем извоз. Крајнот резултат е РАЗВОЈ. А развојот носи напредок.

Постоиме за вас!