07.12.2021, Актуелно
ЦЕФТА го претстави Дополнителниот протокол 6 за трговија со услуги пред македонските стопанственици
Отстранување на ограничувањата за трговијата со услуги во Западен Балкан благодарение на Дополнителниот протокол 6 на ЦЕФТАСекретаријатот на ЦЕФТА во соработка со Коморскиот инвестициски форум и Стопанската комора на Северна Македонија, организираа работилница за ЦЕФТА Дополнителниот протокол 6 за трговија со услуги , со акцент на тоа какви придобивки носи протоколот за ...
06.12.2021, Актуелно
КОМПАНИЈАТА МАГНОМЕТАЛ ПРЕКУ СВОЈАТА МРЕЖА НА ПАРТНЕРИ Е ПОДГОТВЕНА ДА ОДГОВОРИ НА ПОТРЕБИТЕ ЗА СУРОВИНИ ЗА БИО РАЗГРАДЛИВИ КЕСИ
Со стапувањето на сила на забраната за употреба на оксо-разградливи пластични кеси и нивна замена со целосно био-разградливи кеси, голем број од производителите се исправени пред предизвик и се соочуваат со сериозни потешкотии во своето работење, нек...
05.12.2021, Актуелно
ЗА ПРВ ПАТ ЗАЕДНИЧКИ НАСТАП НА ФИРМИТЕ ОД РЕГИОНОТ
Коморскиот инвестициски форум од 6-те земји на Западен Балкан (КИФ ЗБ6) организираше заедничко претставување на 30 мали и средни компании (МСП) од шесте земји на Западен Балкан (ЗБ6) на Меѓународниот саем во Тирана.Претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија и копретседател на Коморскиот инвестициски форум Бранко Азески во придружба на потпретседателката на Комората д-р Елена Милевска Штрбевска, учествуваа на меѓународниот саем во Тирана на кој на...
04.12.2021, Актуелно
НЕФУНКЦИОНИРАЊЕТО НА ИНСТИТУЦИИТЕ И НА ПРАВНАТА ДРЖАВА ЈА ПОТХРАНУВААТ СИВАТА ЕКОНОМИЈА
Странските инвестиции во моментов се значаен чинител за економијата на државата. Но, полека треба да се намалуваат затоа што го оптоваруваат буџетот и имаат мала додадена вредност. Регионалниот пазар е алфа и омега и треба да се гради, а Отворен Балк...
03.12.2021, Актуелно
Еуроникел Индустри го одбележува Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби со инклузивни активности
(Кавадарци, 03.12.2021) – Еуроникел Индустри организира еднодневна екскурзија во Крушево за учениците со посебни потреби од училиштето „Страшо Пинџур“ во Кавадарци. Екскурзијата е организирана по повод Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби, ...
03.12.2021, Актуелно
ОБРАЗОВАНИЕТО НИ ДАВА ДОВЕРБА, СИГУРНОСТ, НО САМО ПРАКСАТА МОЖЕ ДА НЕ НАПРАВИ УСПЕШНИ 
Интервју на д-р Драгана Чифлиганец, потпретседател на Стопанската комора на Северна Македонија  за Фактор.мкВо интервјуто за Фактор.мк, д-р Драгана Чифлиганец, извршен директор на „Адора инженеринг“ потпреседател на Стопанската комора на Северна Македонија вели дека за успех не е доволно да се заврши школо и да се има добра идеја, бидејќи патот до успехот ...
03.12.2021, Актуелно
ЗА ПРВ ПАТ ЗАЕДНИЧКИ НАСТАП НА ФИРМИТЕ ОД РЕГИОНОТ
Претседателот на Стопанската комора на Северна Македонија и копретседател на Коморскиот инвестициски форум Бранко Азески во придружба на потпретседателката на Комората д-р Елена Милевска Штрбевска, учествуваа на отворањето на меѓународниот саем во Ти...
02.12.2021, Актуелно
РАЗМЕНАТА НА ИСКУСТВА – МОЖНОСТ ДА СЕ ВИДИ КАДЕ Е ПОЗИЦИОНИРАНО НАШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ
Во рамките на Проектот „Образование за вработување“, во текот на вчерашниот ден Стопанската комора на Северна Македонија оствари средба со делегацијата на Зеничко-добојскиот Кантон на Босна и Херцеговина за размена на искуства за новините и за реформ...
02.12.2021, Актуелно
УСПЕШНИОТ ЛИДЕР ЗНАЕ ДЕКА ВО ТИМОТ СЕКОЈ Е ВАЖЕН
Интервју на Иван Петровски, генерален директор на „Фершпед“ АД Скопје за Фокус.мкВо интервјуто за Фокус, Иван Петровски говори за процесот на суштинска трансформација на Стопанската комора на Северна Македонија преку концептот на „Комора на иднината“, во пресрет на 100-годишнината од постоењето на Комората.Еден сегмент од таа тра...
02.12.2021, Актуелно
ПОСЕТА НА УКРАИНСКА БИЗНИС ДЕЛЕГАЦИЈА НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
Бизнис делегација на Лавовскиот регион предводена од заменик началникот на Лавовската државна управа, г-дин В.А Загајниј ја посети Стопанската комора на Северна Македонија и оствари средба со раководството на комората. Двете земји имаат пријателски о...
<<  <  1    >  >>