21.01.2021, Актуелно
Одржан „онлајн“ семинар во организација на Стопанска комора на Македонија на тема: „ Планирање, анализа, организација и реализација, на работењето во писарницата, преку отварање нови броеви (попис на документи) во деловодник (почеток на година), поврзување на броеви од мината година со нови броеви
 Oвој онлајн семинар претставува продолжение на низата семинари кои го разработуваат канцелариското и архивското работење, а се од голем интерес за јавниот и приватниот сектор во насока на правилно евидентирање на документацијата и обезбедување на сл...
20.01.2021, Актуелно
„Сивус“ станува дел од чешката групација „Арикома“
Нaјголемиот ИКТ-холдинг во Чешка, групацијата „Арикома“ ја презема македонската ИТ компанија „Сивус“.Управниот директор на групацијата „Сивус“, Игор Лештар рече дека компанијата има 800 вработени од кои 500 во земјава и додаде дека има канцеларии во ...
20.01.2021, Актуелно
Одобрени уште 8,8 милиони евра кредитни барања од Ковид 3 бескаматната кредитна линија преку Развојната банка на РСМ
Нова, втора група од 770 кредитни барања е одобрена од третата бескаматна кредитна линија со грант компонента – Ковид 3, која се реализира со финансиска поддршка од Европската Унија, преку активноста ЕУ за Отпорност од ИПА програмата.Втората група кр...
20.01.2021, Актуелно
Средба на претседателот Пендаровски со раководствата на компаниите учесници во програмата „Млади менаџери и бизнис-лидери“
Во рамки на имплементација на проектот на Советот на странски инвеститори, а под покровителство на Кабинет,от на претседателот, „Млади менаџери и бизнис-лидери“, претседателот Стево Пендаровски денеска оствари средба со раководствата на компаниите ко...
18.01.2021, Актуелно
ЗА 71 ОТСТО НАМАЛЕН БРОЈОТ НА ПАТНИЦИ ОД АЕРОДРОМИТЕ ВО СКОПЈЕ И ОХРИД
Меѓународниот аеродром Скопје и аеродромот „Св.Апостол Павле“ во Охрид“ поради ковид пандемијата минатата година ја завршија со 782 876 патници, за 71 отсто помалку во однос на 2019 година. Една од опциите за надминување на состојбата е да се овозмож...
17.01.2021, Актуелно
Свислион ДОО Скопје - нов партнер на Општина Центар и Банка за храна МК во проектот „Нула Глад“
 Уште една општествено одговорна компанија се приклучи кон активностите на Општина Центар за месечна помош на семејства со висок социјален ризик.Свислион ДОО од Скопје, долгогодишна членка на Стопанската комора на Македонија, е последниот партнер на ...
14.01.2021, Актуелно
МАКЕДОНСКАТА АСОЦИЈАЦИЈА ЗА РУДАРСТВОТО АПЕЛИРА ИЗМЕНИТЕ НА ЗАКОНОТ ЗА МИНЕРАЛНИ СУРОВИНИ ДА НЕ СЕ НОСАТ ПО СКРАТЕНА ПОСТАПКА
Македонската асоцијација на рударството (МАР) изминатите месеци реагираше во однос на текстот за предлогот на Законот за изменување и дополнување на Законот за минерални суровини, доставен во собраниска процедура за усвојување по скратена постапка. Б...
14.01.2021, Актуелно
ОБРАЗОВАНИЕТО ВО ПРИМАРНИОТ ФОКУС ВО 2021 ГОДИНА
Електронски систем за поврзување на верифицираните компании и средните стручни училиштаМинатата година ја обележаа повеќе активности во доменот на образованието и на соработката меѓу училиштата и компаниите, во насока на развивање на квалитетно стручно образование, кое ќе продуцира кадар кој во текот на стручното образование ќе стекне ...
11.01.2021, Актуелно
Средствата за дезинфекција од „Алкалоид” со докажано дејство против SARS-CoV-2 (COVID-19)
По речиси цела година постоење на вирусот COVID 19 (SARS-CoV-2 Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), додека науката сѐ уште бара начини за негово најефикасно третирање, јавните здравствени организации низ светот се едногласни околу препор...
10.01.2021, Актуелно
ИНТЕРВЈУ ЗА “СТАНДАРД” НА ГОРАН АНТЕВСКИ, ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА „РАДЕ КОНЧАР-ТЕП“
Горан Антевски, генерален директор на компанијата „Раде Кончар-ТЕП“, во интервју за „Стандард“, дава оценка за годината што измина како и ги изнесува очекувањата за годината што е пред нас. Говори за предизвиците со кои се соочија македонските компан...
<<  <  1    >  >>