22.01.2020, УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
УСПЕШНАТА ПРИКАЗНА НА ДАВОС
50-години,светските лидери и најмоќните луѓе од светот на економијата секоја година се собираат во Швајцарија, во градот Давос. 3.000 стопанственици, политичари и други функционери од 118 земји се присутни на 50-тата Манифестација на светскиот економ...
16.01.2020, УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
МЕДЕНА ЗЕМЈА СО ДВЕ НОМИНАЦИИ ЗА ОСКАР - ЗА НАЈДОБАР ДОКУМЕНТАРЕЦ И НАЈДОБАР СТРАНСКИ ФИЛМ
Македонскиот документарец „Медена земја“ е номиниран за Оскар во две категории, најдобар документарец и најдобар странски филм.Ова е историски успех, бидејќи „Медена земја“ е првиот македонски филм со две номинации за Оскар.Во категоријата најдобар д...
29.11.2019, УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
ИКЕА инвестира во обновливи извори на енергија
Повеќе од 400 компании, вклучуваќи ги ИКЕА, Х&М, Кока-Кола и Сони, се обврзаа да ја поддржат иницијативата на Обединетите нации за ограничување на глобалното затоплување.Во таа насока, шведскиот гигант на продавници за мебел ИКЕА вложува 100 милиони ...
15.11.2019, УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
Интервју со Борис Тримчев: Да се искористат добрите практики од швајцарскиот модел и да се прилагодат на македонските услови
Борис Тримчев, претставник на Е4Е@мкСтручните занимања нудат одлични можности за вработување и кариерен развој. Сепак, евидентна е потребата од унапредување на стручното образование во земјава. Проектот Образование за вработување во Северна Македониј...
04.11.2019, УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ
ЗЕМЈИ СО НАЈГОЛЕМО ВЛИЈАНИЕ ВРЗ РАСТОТ НА ГЛОБАЛНИОТ БДП СЛЕДНИТЕ ПЕТ ГОДИНИ
Глобалната економија, оптоварена со тензиите предизвикани од трговските војни и зголемената економска неизвесност, може да забележи остар пад на економскиот раст во текот на следните пет години, проценуваат светските експерти. Стапката на раст на Кин...