17.05.2021, Актуелно
Ненавременото донесување на законите од областа на управувањето со отпадот неповолно ќе влијае врз компаниите
„Иако изминатиот период МЖСПП работеше максимално колку што можеше на изготвување и на носење нов пакет закони од областа на животната средина, паралелно со Комората, конкретно во делот на управувањето со отпад, тие сѐ уште не се донесени. Нивното из...
16.05.2021, Актуелно
КВАЛИТЕТОТ И ИСПРАВНОСТА НА ДОМАШНИТЕ ПРОИЗВОДИ СЕ ПОТВРДУВА ПРЕКУ РЕДОВНИТЕ КОНТРОЛИ НА НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ
 Во изминатиот период се почесто се среќаваме со рекламирање на одредени неисправности поврзани со домашните прехранбени производи преку социјалните мрежи, непотврдени искази спротивно на законските прописи, со што се доведуваат во заблуда јавноста и...
16.05.2021, Актуелно
Обезбедена ревакцинација во Србија за бизнис секторот
На последната 17 та седница на Управниот одбор на Коморскиот инвестицискки форум што се одржа вчера во Белград, копретседателот на КИФ Марко Чадеж потврди дека ревакцинацијата на бизнисмените од Западен Балкан ќе биде извршена во предвидениот термин ...
16.05.2021, Актуелно
МЕЛНИЧАРИТЕ БАРААТ ОД ВЛАДАТА ИТНО РЕШАВАЊЕ НА ПРОБЛЕМОТ СО ИЗВОЗ НА БРАШНО ВО КОСОВО
 Во изминатите неколку седмици домашните мелничари не можат да извезуваат македонско брашно на Косово поради трговската бариера наметната од страна на косовските царински служби. Иако брашното е пропратено со уредни анализи, кои потврдуваат дека тоа ...
16.05.2021, Актуелно
ЕДЕН РЕГИОН, ЕДНА ЕКОНОМИЈА
17-та Седница на УО на КИФ донесе одлука за формирање на посебно тело за заедничко привлекување на инвестиции, заеднички настап во Берлин, Дубаи и Шангај, отворање на канцеларија и фондација на КИФ во Скопје и договор за понатамошна соработка со ЕБРД1.КИФ донесе одлука за формирање посебно тело за привлекувањe инвестиции за земјите од регионот, кое има за цел да ги вмрежи компаниите од 6-те земји на Западен Балкан (Србија, Северна Македонија, Црна Гора, Албанија, Косово и Босна и Херцеговина). О...
14.05.2021, Актуелно
Доделени сертификатите на учесниците во програмата „Млади менаџери и бизнис лидери“ на Советот на странски инвеститори под покровителство на претседателот на државата
Во Кабинетот на претседателот денеска беа доделени сертификатите на учесниците во програмата „Млади менаџери и бизнис лидери“ кои што во изминатиов период успешно ја завршија обуката во осумте компании – членки на Советот на странски инвеститори: ЕВН...
14.05.2021, Актуелно
АРБИТРАЖНИТЕ ТРЕНДOВИ И ПРАКТИКИ ВО ЗЕМЈИТЕ ОД ЕВРОПА
Mеѓународната арбитража во Централна и во Источна Европа, признавањето и извршувањето на странските арбитражни одлуки и легитимитетот на арбитражата беа темите на кои се дискутираше во продолжението на меѓународната виртуелна арбитражна конференција ...
14.05.2021, Актуелно
АЗЕСКИ И ЧАДЕЖ ДЕНЕСКА ГО ЧЕКААТ БИТИЌИ ВО БЕЛГРАД
Заменик-претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи ќе биде гостин на Коморскиот инвестициски форум – КИФ со седиште во Трст, кој денеска ќе одр...
14.05.2021, Актуелно
ВО ЕКОТ НА ПЕТТИОТ МЕСЕЦ ОД ГОДИНАТА, ЗЕМЈАТА Е СЕУШТЕ БЕЗ СЕРИОЗНА НАЈАВА ЗА ОРГАНИЗИРАНИ ГРУПИ НА СТРАНСКИ ТУРИСТИ
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот без координација со бизнис секторот за промоција на државата како туристичка дестинација во се`уште актуелна Ковид-19 криза. По речиси пет изминати месеци од почетокот на годината нема одржано ниту еден ...
13.05.2021, Актуелно
ПРЕКУ ЕВАЛУАЦИЈА ДО ПОДОБРУВАЊЕ НА ИМИЏОТ
За подобрување на имиџот на една институција или компанија потребно е, најмалку на две години, да го прави процесот на евалуација, како процес на утврдување на вредноста, важноста или значењето со примена на поставени критериуми или норми. Тргнувајќи...
<<  <  1    >  >>