23.01.2019 (Семинар)
Еднодневен семинар: ИНТЕГРАЦИЈА НА МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИЈАТА СО ОПШТЕСТВЕНАТА ОДГОВОРНОСТ НА КОМПАНИИТЕ

25.01.2019 (Семинар)
МАРКЕТИНГ ТРЕНДОВИ И АЛАТКИ ЗА 2019 ГОДИНА - КАКО ДА БИДЕТЕ ВО ЧЕКОР СО СВЕТСКИОТ НАПРЕДОК?

25.01.2019 (Повик)
LETTER OF INVITATION for all interested students, graduates etc., to obtain Internships in Macedonian SME’s, related to Activity V.3 “Developing specific custom industry projects in selected DSMEs”

29.01.2019 (Семинар)
УПРАВУВАЊЕ СО ОПАСНИ МАТЕРИИ И ОПАСЕН ОТПАД, СОБИРАЊЕ И ОТСТРАНУВАЊЕ, СКЛАДИРАЊЕ И ДЕПОНИРАЊЕ, РЕЦИКЛИРАЊЕ, ГОРЕЊЕ, КРИТИЧКИ ТОЧКИ И „CASE STUDY“

29.01.2019 (Семинар)
Задолжителни елементи на договорот за вработување, можност за измена на договорот за вработување во делот на плата, работни задачи, забрана за работа на работодавачот, заштита од мобинг преку инспекциски надзор

30.01.2019 (Тренинг обука)
ОБУКА И РАЗВОЈ НА ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ –КРЕИРАЊЕ НА ДОДАДЕНА И УПОТРЕБЛИВА ВРЕДНОСТ ЗА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

30.01.2019 (Семинар)
ПРИСТАП ДО ФИНАНСИИ, ВЕШТИНИ И ОРГАНИЗАЦИЈА – ПРЕДУСЛОВ ЗА УСПЕШНА КОМПАНИЈА

31.01.2019 (Семинар)
ТЕЛЕФОНСКА ПРОДАЖБА (TELESALES)

31.01.2019 (Семинар)
Најнови измени на Законот за јавни набавки - НОВИ ПРАВИЛА ЗА УЧЕСТВО ВО ЈАВНИТЕ НАБАВКИ

01.02.2019 (Семинар)
Планирање, анализа, организација и реализација на работењето во писарница, преку управување со списите и актите во согласност со потребите на организацијата

14.02.2019 (Семинар)
Еднодневен семинар:DATA MINING КОНЦЕПТИ И ТЕХНИКИ КАКО ОСНОВА НА БИЗНИС АНАЛИЗА

19.02.2019 (Тренинг обука)
ОБУКА НА СТРУЧЕН И ДРУГ КАДАР (МЕНТОРИ) ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ ПРАКТИЧНА ОБУКА КАЈ РАБОТОДАВАЧИТЕ

19.02.2019 (Тренинг обука)
Дводневна обука на тема:СТРАТЕГИСКО ПЛАНИРАЊЕ СО ПРИМЕНА НА SWOT МАТРИЦА И КАРТАТА НА ВРАМНОТЕЖЕНИ РЕЗУЛТАТИ (КВР)

21.02.2019 (Семинар)
Најнови измени на Законот за јавни набавки - НОВИ ПРАВИЛА ЗА УЧЕСТВО ВО ЈАВНИТЕ НАБАВКИ

26.02.2019 (Семинар)
УПРАВУВАЊЕ СО ПРОИЗВОДСТВОТО

27.02.2019 (Тренинг обука)
ПОДОБРУВАЊЕ НА ОРГАНИЗАЦИСКАТА УСПЕШНОСТ ПРЕКУ ПОДОБРУВАЊЕ НА ОРГАНИЗАЦИСКАТА КОМУНИКАЦИЈА

03.03.2019 (Советување)
ГРАДЕЊЕ СИЛНИ ОРГАНИЗАЦИСКИ ТИМОВИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ПРЕДИЗВИЦИ НА РАБОТНОТО МЕСТО

11.04.2019 (Бизнис средби)
Mеѓународни деловни средби за стартап, мали и средни компании од Источна Европа во Диселдорф, Германија

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

29.10.2018


Ставови  

КОМОРСКИОТ ИНВЕСТИЦИСКИ ФОРУМ (КИФ) – КЛУЧНА АЛАТКА НА БЕРЛИНСКИОТ ПРОЦЕС И РЕГИОНАЛНОТО ПОВРЗУВАЊЕ


Branko AzeskiБранко Азески, заменик-претседател на Коморскиот инвестициски форум

kiflogoКонференцијата за економија „Балканот и ЕУ - петгодишен циклус на Берлинскиот процес“, која се одржа минатата недела, а која по осми пат ја организираше Стопанската комора на Црна Гора, беше одлична прилика да продискутираме за регионалните предизвици, зајакнувањето на економската соработка во регионот на Западен Балкан и клучните прашања кон кои треба да се насочи работењето на Коморскиот инвестициски форум. А бројките покажуваат дека сé уште имаме многу предизвици пред нас - просечно, камионите губат 26 милиони часови годишно во чекање на границите, а тоа чекање нé чини загуби  од 1% од БДП, и намалување на вредноста на извозот од 1%, односно 7% кога станува збор за земјоделски производи. Процесот на ратификација на Протоколот 5 на ЦЕФТА-Договорот, кој треба да донесе поедноставување на царинските контроли и намалување на формалностите се одвива бавно (иако Македонија беше меѓу првите држави кои го ратификуваа, процесот се движи полека, за жал, поради причини кои не секогаш се примарно поврзани со економијата).

Главниот заклучок од Конференцијата е дека регионалните предизвици бараат регионални одговори. За таа цел, во текот на следните неколку месеци во Стопанската комора на Македонија ќе организираме неколку трибини, кои во својот фокус ќе го имаат регионалниот аспект – на 16.11.2018 година гостин во Комората ќе биде амбасадорот на Република Финска во Република Србија, задолжен за Република Македонија и Република Црна Гора, Н.Е. Перти Иконен, кој пред македонските стопанственици ќе ги пренесе искуствата во однос на финскиот образовен систем, но и функционирањето на правосудството и државната администрација. Во текот на месец декември, на 13.12.2018 година, гостин во Комората ќе биде Александар Влаховиќ, кој на почетокот на претходната деценија беше министер за економија и приватизација во Владата на Ѓинѓиќ, а сега е претседател на Сојузот на економисти на Србија, кој го организира Бизнис форумот на Копаоник, кој е познат и како Балканскиот Давос. На почетокот на следната година, на 17.01.2019 година, гостин во Комората ќе ни биде Кристијан Вершуц (Christian Wehrschütz), новинар на австрискиот национален радиодифузер ОРФ и одличен познавач на состојбите на Балканот, кој помеѓу другото и одлично говори македонски јазик.

П.С. Една од клучните поенти во обраќањето на претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, на Конференцијата беше дека на Европската унија ѝ се потребни тие што силно веруваат во неа. Обемот на размена со ЕУ, но и јавното мислење во овие региони неспорно покажува дека ретко кој толку многу верува во ЕУ како граѓаните од земјите од Западен Балкан – и затоа, неспорно е дека на ЕУ и` е потребен Западен  Балкан. 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права