УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС 06.07.2020
👁 Прочитано: 1122.09.2020,
НОВА УСЛУГА НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА: МЕСЕЧЕН ЕКОНОМСКИ ПРЕГЛЕД (МЕП) ЗА ТЕКОВНИТЕ ДВИЖЕЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА
МЕП има за цел да обезбеди концизен аналитички преглед на најзначајните тековни движења во македонската економија, како и да даде согледувања за следниот период. Воедно, имајќи предвид дека македонската економија е мала и отворена кон светот, МЕП вкл...
26.08.2020,
КОЛКУ, НО И ЗОШТО ГИ ПЛАЌАМЕ?
Да добиеш квалитетна и навремена услуга од јавниот сектор во периодот на годишни одмори, а и во претходниот период во кој се преземаа мерки за заштита од ширењето на Ковид-19 е како добивка на некоја од игрите на среќа. Административците во периодов ...
05.08.2020,
Девизните дознаки од иселениците и лицата на привремена работа во странство се важни за македонската економија, оценува гувернерката Ангеловска-Бежоска во интервјуа за австралиското радио СБС и за е-магазинот „Анторис“
Девизните дознаки од иселениците и лицата на привремена работа во странство се важни за македонската економија, оценува гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска во интервјуа за австралиското радио СБС и за е-магазинот „Анторис“.“Покра...
04.08.2020,
АНГЕЛОВСКА: ОД ПОЧЕТОКОТ НА КРИЗАТА, ВО ЈУЛИ ИМАШЕ ЗА ПРВ ПАТ РАСТ НА ПРИХОДИТЕ ВО БУЏЕТОТ
По реализацијата во јуни која бележеше значително подобра наплата на приходите од април и мај, по олабавување на рестрикциите и реотварање на економијата, резултатите за јули укажуваат дека ревитализацијата на економијата се одвива со добра динамика....
31.07.2020,
Правните лица кои ќе остварат донации преку Solidarnost.gov.mk ослободени од данок и со олеснета постапка
Сите правни лица кои ќе донираат преку платформата Solidarnost.gov.mk ќе можат да остварат даночно олеснување преку Управата за јавни приходи (УЈП) и ќе имаат олеснета постапка за ослободување, односно, нема да им биде потребна постапка во Министерс...
29.07.2020,
ВИЗИЈАТА И СТРАТЕГИЈАТА
Патот кон просперитетна економија и поквалитетен живот води преку длабоки реформи, подобрување на функционирањето на институциите и зголемување на јавните инвестиции во развојно-ориентирани активности. За постигнување на претходното неопходна е визиј...
24.07.2020,
Пријавете ни со каков проблем се соочувате и доставете ни слика од терен
Стопанската комора на Македонија, како претставник на најголемата бизнис заедница во државата, интензивно во минатите години презема иницијативи за поедноставување на постапките и скратување на времето кое товарните возила го поминуваат во чекање на ...
13.07.2020,
ПАНДЕМИЈАТА И БИРОКРАТИЈАТА
Отсекогаш болестите биле брутален непријател на општествата и како последица на нив се менувал текот на историјата. Така, малкумина од оние кои денес, затечени од здравствената и економска криза главно се фокусирани да се организираат за да опстојат,...
21.05.2020,
СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ И КОРОНА-ВИРУСОТ
Имајќи го предвид фактот дека корона вирусот и мерките кои се преземаат во врска со спречување на неговото ширење неминовно ќе доведат до забавување на економската активност, најголем дел од компаниите, вклучувајќи ги и големите индустриски капацитет...
21.04.2020,
Јавно размислување во услови на криза - ТРИ ПРЕДЛОЗИ ЗА ПОДДРШКА НА ИЗВОЗОТ
Многу работи можат да се сменат за неколку месеци. Но веројатно ретко кој на почетокот на годинава можеше да замисли дека за само неколку месеци пандемијата на корона вирусот ќе го доведе светот на работ на најголемата рецесија по големата економска ...
<<  <  1    >  >> 


Контакт лице: м-р Анета Димовска
самостоен советник во Стопанска комора на Македонија
Телефон: ++ 389 2 3244017
Факс: ++ 389 2 3244088
Е-адреса: aneta.dimovska@mchamber.mk
Контакт центар: (02) 15015