06.12.2019, АКТУЕЛНО
Претседателот Азески заедно со Претседателите на „ДЕЛТА“ Мишковиќ и на „ТИКВЕШ“ Јаневски на Johnnie Walker Black Label Party
Во Белград на 4 декември 2019 година се одржа Johnnie Walker Black Label Party, организирана од Diagio и нивниот дистрибутер Делта ДМД, кој истовремено е и дистрибутер и на македонската винарска визба Тиквеш. Журката се одржа во Белекспо, под мотото“...
06.12.2019, АКТУЕЛНО
СТОПАНСКАТА КОМОРА И УНИВЕРЗИТЕТОТ ОД БИТОЛА ПОТПИШАА МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКАТА
Пред поголем број стопанственици од Пелагонискиот регион, како и претставници од областа на научната дејност, претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески и ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ од Битола, проф. д-р Саш...
05.12.2019, АКТУЕЛНО
ОД МЕНАЏЕР ДО ЛИДЕР - ВЛИЈАНИЕТО НА ЛИДЕРОТ ВРЗ УСПЕШНОСТА НА ОРГАНИЗАЦИЈАТА
За да се изгради успешна организација, мора да се има мноштво луѓе кои имаат различни улоги за да може работата да се одвива непречено. Некои од тие улоги се лесно дефинирани, додека другите може да имаат некои збунувачки ограничувања, како, на приме...
06.12.2019, АКТУЕЛНО
ПРЕКУ БИМ АЛАТКАТА ПОДИГНАТИ КРИТЕРИУМИТЕ ЗА ГРАДЕЊЕ ЕНЕРГЕТСКИ ЕФИКАСНИ ОБЈЕКТИ
На состанокот на Управниот одбор на Проектот „Пазарно ориентирани вештини за одржливо енергетски ефикасно градење – ТРАИНЕЕ“ кој се реализира во рамките на Програмата „Хоризонт 2020“, чиј координатор е Стопанската комора на Македонија, беа презентира...
05.12.2019, АКТУЕЛНО
ПРОЕКТ НА УНДП ЗА НАДГРАДБА НА СИСТЕМОТ ЗА РЕГИСТРАЦИЈА НА ОРУЖЈЕ
Членките на Групацијата за оружје, опасни и експлозивни материи, пиротехнички средства и опрема за воена и цивилна намена при Стопанската комора на Македонија, во Комората одржаа работна средба со претставници од УНДП - Мери Атанасовски, проект менаџ...
04.12.2019, АКТУЕЛНО
ПОГОЛЕМА КОНКУРЕНТНОСТ ЗА ПОДОБРА СОРАБОТКА СО СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ
Како дел од успешно имплементираните активности на Проектот на ЕУ: „Зголемување на конкурентноста на домашните мали и средни претпријатија со цел подобрување на нивната соработка со странските инвеститори“, се одржа завршна конференција на која беа п...
03.12.2019, АКТУЕЛНО
НАЈНОВИ ЕНЕРГЕТСКИ ТЕХНОЛОШКИ РЕШЕНИЈА ПРЕКУ МОДЕЛОТ НА УПРАВУВАЊЕ СО ОТПАД И ВОДА
Компанијата RENEXPO International, (организатор на саеми, изложби и конференции низ цела Европа), го реализираше првиот меѓународен настан во Скопје, нудејќи најнови енергетски технолошки решенија и примери на добра практика, за големи системи, како ...
04.12.2019, АКТУЕЛНО
КОМОРАТА ИЗРАБОТИ АНАЛИЗА ЗА ЗАНИМАЊА ВО СЕДУМ КЛУЧНИ СЕКТОРИ НА КВАЛИФИКАЦИИ
Сериозниот пристап на Стопанската комора на Македонија се гледа во вложувањето во својот кадар преку обуки за унапредување на вештините за анализи и предвидувања потребни за членките на Комората . Во таа насока во Комората беше одржана дво дневна обу...
02.12.2019, АКТУЕЛНО
ПОДОБРЕНА СОРАБОТКАТА МЕЃУ ДОМАШНИТЕ И СТРАНСКИТЕ КОМПАНИИ
Подобрена е соработката меѓу домашните и странските компании како дел од успешно имплементираните активности на ЕУ проектот: „ Зголемување на конкурентноста на домашните мали и средни претпријатија со цел подобрување на нивната соработка со странскит...