21.03.2018 (Семинар)
ИНТЕГРИРАНА ПОСТАПКА ВО СИСТЕМОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ДОКУМЕНТИ И ЗАПИСИ, ВО РАМКИТЕ НА АДМИНИСТРАТИВЕН МЕНАЏМЕНТ (ДЕЛОВЕН АСИСТЕНТ) И ДЕЛОВНО-АДМИНИСТРАТИВНО РАБОТЕЊЕ

21.03.2018 (Семинар)
ИНКОТЕРМС 2010

26.03.2018 (Семинар)
Правилна примена на Законот за работни односи во делот на: судска пресуда како основ за продолжување со работа, дополнителна работа

27.03.2018 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

27.03.2018 (Тренинг обука)
ВЕШТИНИ ВО ФИНАНСИСКОTO РАБОТЕЊЕ

27.03.2018 (Конференција)
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ФАКТОРИНГ КАКО ФИНАНСИСКО РЕШЕНИЕ КОЕ ОВОЗМОЖУВА РАСТ НА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕПРИЈАТИЈА- 27.03.2018 Скопје

28.03.2018 (Семинар)
Заштита на правото на сопственост, стекнување право на сопственост, стварни права на странски физички и правни лица и постапка за експропријација

30.03.2018 (Семинар)
РАЗВИВАЊЕ СТРАТЕГИЈА ЗА НАСТАП НА СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ

10.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Мостар“ 10 април 2018 година

13.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби во Бања Лука - ЕЕН мрежа

24.04.2018 (Советување)
Вработување согласно одредбите на Законот за работните односи, разлики помеѓу вработувањето на кандидатите според Законот за работните односи и Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административните службеници

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

23.03.2015


Актуелно  

Oдржана Трговската конвенција: „Македонските и турските бизниси заедно на пазарот на Африка: предизвик или можност?“ - СО ПРЕТПРИЕМНИЧКА ИНИЦИЈАТИВА, ХРАБРОСТ И ПАРТНЕРИ ОД ТУРЦИЈА ВО ОСВОЈУВАЊЕ НА РАСТЕЧКИОТ АФРИКАНСКИ ПАЗАР


Стопанската комора на Македонија и ДЕИК - Македонско-турскиот деловен совет го отпочнаа партнерскиот проект и ја одржаа Трговската конвенција  на тема: „Македонските и турските бизниси заедно на пазарот на Африка: предизвик или можност?“ (23.3.2015 година). Пред претставниците на  бизнис-заедницата и бројните присутни во Стопанската комора на Македонија беше промовирана  Африка како деловен партнер на Република Македонија.

- На Република Македонија и` е потребна стратегија за соработка со Африка од повеќе причини. Македонија беше присутна во Африка пред две ипол децении, со  градежни активности и здравствени ангажмани во Либија, учество во електрификацијата на Нигерија, а имаше и развиена трговија со други африкански земји. Потребни ни се политички сојузници и поддршка во Обединетите нации.  Африка е наш потенцијален економски партнер, не само во областа на трговијата, туку и во областа на градежништвото, образованието, во здравството и сл. Соработката со медитеранските земји од Северна Африка (Египет, Тунис, Алжир, Мароко, а во перспектива и со Либија, кога ќе се создадат услови), треба да се разбере како дел од ЕУ-интегративниот процес, бидејќи политичката одлука на ЕУ, земјите од Западен Балкан да се приклучат кон евромедитеранската зона на слободна трговија преку Регионалната конвенција за пан-евро-мед преференцијални правила за потекло е потврдена од наша страна со ратификација на овој документ во 2012 година, - истакна м-р Јелисавета Георгиева, потпретседател на Стопанската комора на Македонија.
       


Според неа, борбата или интересот за африканските пазари е глобална и постојана. Во 2014 година, свои стратегии за соработка со Африка донесоа ЕУ, САД, Кина и Турција, со кои се промовираат заедничките партнерства, взаемните бенефити, пред се` преку трговијата, инвестиции во производството и во инфраструктурата, во развивањето локални бизниси и давањето поддшка на инклузивноста на државите во меѓународните системи на трговија како гарант за одржлив развој. Тоа е бидејќи Африка е симбол на раст, урбанизација и модернизација. Веќе една деценија просечната годишна стапка на економскиот раст изнесува 5 проценти, а 6 од 10 најбргу растечки економии во светот се во Африка. Се очекува овој тренд да продолжи. Трговијата на Африка со светот од 2000 до 2013 година е зголемена за 200 проценти. Овој раст се должи на економските реформи, на зголемувањето на продуктивноста, урбанизацијата и доброто владеење. Континентот од ден на ден бележи раст на средната класа која брои 37% од 1,07 милијарди вкупно население или потрошувачи. 
      


Од друга страна, како што нагласи м-р Георгиева, нашата трговска размена со Африка е инцидентна и релативно мала. Во 2013 година се тргуваше со 36 африкански земји, во износ од 36 мил. САД $.  Eдинствено со Алжир, Мароко, Тунис, Египет и Јужна Африка имавме размена во вредност поголема од 1 милион САД $. Состојбата е иста и во 2014 година, но обемот на размената се искачи на 75 мил. САД $ - од Јужна Африка се увезени платина и легури од платина во вредност од 38 милиони САД $. Нашиот извоз во Африка изнесуваше не цели 4 милиони САД $, а тоа се десетина производи главно од машинскиот и електро-секторот.

- Турскиот бизнис има воспоставено инфраструктура и деловни врски и има долгогодишни искуства од настапот на пазарот на Африка. Подготвени сме да  им помогнеме на македонските заедно со турските компании да пласираат свои стоки на овој брзорастечки пазар, - истакна Хасан Хошбен, копретседател на Турско-македонскиот деловен совет. - Ова е само почеток на соработката, а следниот чекор ќе биде организирање деловна средба за македонските компшании во Турција со претставници на турски компании кои веќе подолго време настапуваат  на овој пазар.
     


Каква е деловната и политичката инфраструктура што ја има воспоставено Турција со континентот кој има 52 држави и 1 милијарда жители, презентираше Тамер Ташкин, претседател на Турско-африканскиот деловен совет при ДЕИК.

- И покрај тоа што Турција речиси 80 отсто од својата размена ја има со Европската унија, сепак, не ја запоставуваме и Африка. Ако во 2003 година имавме извоз од 4,3 милијарди САд долари, со поагресивен настап на овој континент ја достигнавме бројката од 25 милијарди САД долари. Тогаш имавме само 10 амбасади, а сега се 40, додека африканските земји во Анкара имаат 30 амбасади. „Туркиш ерлајнс“ има воспоставено врски со 40 дестинации во Африка  и патувањата се многу олеснети. Сето тоа им стои на располагање на македонските компании, кои, доколку се обратат, ќе добијат сесрдна помош од турските деловни луѓе. Битно е Африка да не се гледа само како континент на болести и сиромаштија, туку и како бизнис-дестинација на која може да се пласираат производи и да се остварат претприемнички зафати. Нашиот  подем се темели на формулата: европски квалитет со африкански цени и тој дава резултати, - нагласи Тамер Ташкин.Еден од приоритетите на Стопанската комора на Македонија-Турција   МАТТО е и заеднички настап со локалните компании, на трети пазари, вклучувајќи ја и Африка. 

- Економското искуство на Турција е дека профитот е поголем во соработка со пазари во развој отколку со веќе дефинирани и високо развиени пазари. Точно е дека   овие пазари носат и извесни ризици, но затоа носат и бенефити, истакна Туна Ејуп Кахвеџи, претседател на МАТТО.

Бранко Азески, претседател на Стопанската комора на Македонија, истакна дека на африканскиот пазар треба да се оди поконцентрирано и да се одвојат земјите во кои има најмали бирократски пречки, како и секторски. Во тоа посебна помош може да пружат турските компании, кои македонските производи може да ги понудат и на овој континент.

Од трговската конвенција во Стопанската комора на Македонија произлегоа и низа предлози за поддршка и унапредување на стопанската соработка со Африка, со фокусот на Алжир, Мароко, Тунис и Египет. Сугестија е Владата на Република Македонија да подготви стратегија за настап на пазарот на Африка, но и да се интензивира потпишување договори за слободна трговија. Немањето на вакви договори, според Љупчо Величковски, од МЗТ „Комерц“ ги принудува компаниите да одат преку трети земји со што се зголемуваат цените и се намалува конкурентноста.Меѓу другото, беше заклучено дека либерализацијата на трговијата со Египет, Мароко, Тунис и Алжир треба да се третира како составен дел од ЕУ-интеграциите и  потребно е итно да се иницираат договори за преференцијална трговија со овие земји. Со Тунис и Алжир треба да се воспостави регулаторна рамка за одбегнување на двојното оданочување и заштита на инвестициите, како и меѓусебно признавање на сертификатите за потекло, вклучувајќи го и Мароко. Со Египет, Мароко, Тунис и Алжир да се склучат договори за соработка на царинските органи, фитосанитарните и ветеринарните инспекции. Големо олеснување би било доколку се овозможи сите процедури околу издавањето визи да се завршат по електронски пат и при влезот во земјата, на граничниот премин, да се издаде виза. 
     


Предложено е посетите на претседателите, премиерите или министрите на Египет, Мароко, Тунис и Алжир да биде заедно со бизнис-делегации организирани од коморите што би придонело за отворање на овие пазари, а би биле и во функција на лобирање во правец на либерализација на трговијата и на друго билатерално уредување битно за развојот на економските односи. Во рамките на системската поддршка на извозот  се предлага да се обезбеди и поддршка на компаниите за учество на саеми во Египет, Мароко, Тунис и Алжир. Со турските партнери ќе се разгледа можноста за заедничко учество на трилатерални деловни настани со земјите од Африка. 

                                                                                                       Саво Пејчиновски
  

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права