COVID-19 информации за стопанството

   


Почитувани членки, компании,

Во интерес на бизнисот, актуелната состојба со Корона вирусот налага во следниот период преку оваа рубрика да Ве информираме за сите преземени мерки од страна на државата но и за предлозите и укажувањата на деловниот сектор.

Во таа насока на дневна основа континуирано од тука, ќе ве информираме за:

- Мерките што се преземаат за превенција и заклучоците кои се усвојуваат од Владата;

- Предлозите и укажувања по отворени прашања за примена на мерките и препораките за справување со актуелните состојби и сугестии за непречено спроведување на работењето и намалување на штетните последици кои би можеле да настанат во компаниите.

Во продолжение линкови за дневно следење на информациите кои може да ви бидат од корист за:

Ø донесени владини мерки - http://zdravstvo.gov.mk/korona-virus/

Ø информации од значење за бизнисот од државни институции - https://mvr.gov.mk/vest/11448https://vlada.mk/covid19;

Ø мерки на претпазливост по земји - https://travel.mfa.gov.mk/

Ø список на земји со одреден степен на ризик - http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2020/03/Spisok-na-zemji-spored-rizik-22.03.2020.pdf   

13.05.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
ВО ЦЕЛОСТ ИСКОРИСТЕНИ СРЕДСТВАТА ОД ПРВАТА БЕСКАМАТНА КРЕДИТНА ЛИНИЈА ,,КОВИД 1", ПРЕКУ РАЗВОЈНАТА БАНКА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
Владата ја усвои Информацијата на Развојната банка на Северна Македонија за четвртата група обработени кредитни апликации, со што се исцрпени предвидените фондови за првата бескаматна кредитна линија „Ковид 1“.Со оваа четврта група, на вкупно 738 пре...
11.05.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
21.542 компании ќе добијат по 14.500 денари по работник за исплата на априлската плата
Владата на РСМ преку соопштение за јавноста информира дека на сметките на 21.542 компании ќе легнат средствата од 14.500 денари по работник за исплата на априлската плата како резултат на владината уредба за финансиска поддршка на работодавачите за и...
05.05.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
ПОЧНАА ДА РАБОТАТ ПАЗАРИТЕ ВО КУМАНОВО
Двата пазара во Куманово денеска почнаа да работат,  информираа од јавното претпријатие „Пазаришта“. Тие се лоцирани на булеварите „Трета МУБ“ и „Октомвриска револуција“ и ќе работат од понеделник до петок од 8 до 16 часот.-После секој работен ден па...
05.05.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
НА ДВА ДЕНА ПРЕД ИСТЕКОТ НА РОКОТ 12.480 КОМПАНИИ АПЛИЦИРАА ЗА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ЗА ИСПЛАТА НА ПЛАТИТЕ
Дванаесет илјади четиристотини и осумдесет компании аплицирале за мерката за финансиска поддршка за исплата на платите за месеците април и мај во износ најмногу до 14.500 денари месечно по работник со која се овозможува континуитетот на работните про...
24.04.2020, COVID-19 - Информации за стопанството
РОКОТ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ДДВ-04 ПРИЈАВАТА СЕ ПРОДОЛЖУВА ДО 30 АПРИЛ

Управата за јавни приходи денеска соопшти дека рокот за поднесување ДДВ-04 е продолжен за пет дена, односно оти крајниот рок е 30 април.

– Согласно препораките на Владата на Република Северна Македонија за преземање мерки и активности за...