21.05.2020, ПОРАКА ОД ...
СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ И КОРОНА-ВИРУСОТ
Имајќи го предвид фактот дека корона вирусот и мерките кои се преземаат во врска со спречување на неговото ширење неминовно ќе доведат до забавување на економската активност, најголем дел од компаниите, вклучувајќи ги и големите индустриски капацитет...
02.05.2020, ПОРАКА ОД ...
ШТО ПОНАТАМУ? ТЕОРИЈА ИЛИ ПРАКСА?
Никој не може да предвиди уште колку време ќе трае состојбата со кризата што ја предизвика корона вирусот, но сепак едно е јасно: кризата ја почувствуваа сите дејности и сектори и нè поттикна да почнеме да применуваме нови начини на функционирање и д...
21.04.2020, ПОРАКА ОД ...
Јавно размислување во услови на криза - ТРИ ПРЕДЛОЗИ ЗА ПОДДРШКА НА ИЗВОЗОТ
Многу работи можат да се сменат за неколку месеци. Но веројатно ретко кој на почетокот на годинава можеше да замисли дека за само неколку месеци пандемијата на корона вирусот ќе го доведе светот на работ на најголемата рецесија по големата економска ...
09.04.2020, ПОРАКА ОД ...
(НЕ)СТАНДАРДНИ РЕШЕНИЈА ЗА НЕСТАНДАРДНИ СОСТОЈБИ – ТРИ ПРЕДЛОЗИ ЗА ПАЗАРОТ СО НАФТЕНИ ДЕРИВАТИ

Решенијата за кризни ситуации вообичаено значат да се размислува надвор од кутијата. Веќе на сите ни е јасно дека никој нема да може да ги одбегне негативните економски ефекти кои со себе ги донесе коронавирусот, прашањето е само како да ...

03.04.2020, ПОРАКА ОД ...
АЛИСА ВО ЗЕМЈАТА НА ЧУДАТА -Став на Претседателот Азески во неделникот Фокус
Бранко Азески, претседател на Стопанската комора на Македонијаобјавено во неделникот Фокус 3.4.2020 годинаМинатата недела на страницата на неделникот Фокус отворивме еден серијал на текстови врзан за најзначајната тема во моментов, под наслов: Еден в...