17.10.2017 (Работилница)
НОВА ВЕРЗИЈА НА БРЕНДИРАЊЕТО - БРЕНД 2.0

17.10.2017 (Настан)
AUSTRIAN BUSINESS CIRCLE - 17 октомври 2017

17.10.2017 (Тренинг обука)
НАПРЕДНИ ОБУКИ ЗА КОМПАНИИТЕ НА ТЕМА: ПРИДОБИВКИ И ОБВРСКИ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЦА СО ХЕНДИКЕП

18.10.2017 (Семинар)
ПРЕДНОСТ НА ДОГОВОРИТЕ СО ИЗВРШНА КЛАУЗУЛА ВО РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПРАВАТА И ОБВРСКИТЕ КОИ ПРОИЗЛЕГУВААТ ОД ДОГОВОРЕНОТО

18.10.2017 (Семинар)
КРЕИРАЊЕ НА ЕФИКАСЕН СИСТЕМ ЗА ОЦЕНУВАЊЕ И МОТИВИРАЊЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ КАКО ВАЖЕН МЕХАНИЗАМ ЗА РАЗВОЈ

19.10.2017 (Семинар)
ДЕФИНИРАЊЕ НА ЦЕНОВНАТА ПОЛИТИКА НА ПРЕТПРИЈАТИЈАТА

19.10.2017 (Семинар)
СОВРЕМЕНИ МЕНАЏЕРСКИ ВЕШТИНИ- ПОСТАВУВАЊЕ ЦЕЛИ, МОТИВИРАЊЕ НА ВРАБОТЕНИ, ДЕЛЕГИРАЊЕ ОБВРСКИ, КОУЧИНГ И КОНТРОЛА -

19.10.2017 (Семинар)
ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА ЗАКОНОТ ЗА МИНИМАЛНА ПЛАТА НОРМИРАН УЧИНОК, ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР НАД ПРИМЕНАТА НА ЗАКОНОТ

24.10.2017 (Семинар)
МЕТОДИ И ТЕХНИКИ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИКОТ ВО ЈАВНИОТ ВО ДРЖАВНИОТ СЕКТОР СОГЛАСНО СИСТЕМИТЕ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО КВАЛИТЕТ

26.10.2017 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

27.10.2017 (Семинар)
СУДСКИ ПОСТАПКИ, ИСКУСТВА И СУДСКА ПРАКСА ВО ОБЛАСТА НА ДАНОЧНИТЕ ПРЕКРШОЦИ

30.10.2017 (Бизнис средби)
„Саем за директни бизнис средби Кошице 2017“-Словачка, 30.10.2017

31.10.2017 (Семинар)
КУПУВАЧКА МИСИЈА И ПОСЕТА НА „EXPORT WEEK 2017“ - 31.10-2.11.2017

01.11.2017 (Бизнис средби)
Бизнис средби „Ready2GO" во САД, Канада, Чиле, Камерун и Индија

01.11.2017 (Тренинг обука)
СО НАПРЕДНИ КОМУНИКАЦИСКИ ВЕШТИНИ ДО ПОДОБРУВАЊЕ НА ОДНОСОТ СО КЛИЕНТИТЕ, СОРАБОТНИЦИТЕ И ВРАБОТЕНИТЕ, Прага, Р.Чешка

02.11.2017 (Тренинг обука)
„МЕНАЏЕРСКИ ВЕШТИНИ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ“

02.11.2017 (Семинар)
НАПРЕДЕН EXCEL – КРЕИРАЊЕ EXCEL DASHBOARD

02.11.2017 (Семинар)
Тренинг-обука: ПОДОБРУВАЊЕ НА ПЕРФОРМАНСИТЕ КАЈ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ПРОДАЖБА

02.11.2017 (Конференција)
Конференција на тема: „Предизвиците на патот кон Европската Унија“-2-3.11.2017 Будва, Црна Гора

02.11.2017 (Саем)
„Match4Industry Business Matching Event“ - 2-3.11.2017, Коџаели, Република Турција

06.11.2017 (Тренинг обука)
НАПРЕДНИ ОБУКИ ЗА КОМПАНИИТЕ НА ТЕМА:ПРИДОБИВКИ И ОБВРСКИ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЦА СО ХЕНДИКЕП

09.11.2017 (Бизнис средби)
МЕЃУНАРОДНИ БИЗНИС СРЕДБИ „RENEXPO®BIH 2017“ - 9.11.2017 Сараево, БиХ

09.11.2017 (Тренинг обука)
НАПРЕДНИ ОБУКИ ЗА КОМПАНИИТЕ НА ТЕМА: ПРИДОБИВКИ И ОБВРСКИ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЦА СО ХЕНДИКЕП

09.11.2017 (Тренинг обука)
НАПРЕДНИ ОБУКИ ЗА КОМПАНИИТЕ НА ТЕМА: ПРИДОБИВКИ И ОБВРСКИ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЦА СО ХЕНДИКЕП

09.11.2017 (Конференција)
Меѓународна дводневна конференција за финансирање на европски програми - Скопски Саем

23.11.2017 (Саем)
"24. Интернационален саем во Тирана"- 23-26.11.2017 Тирана, Р. Албанија

28.11.2017 (Бизнис средби)
„INTERNATIONAL MACHINERY AND PLANT ENGINEERING FORUM 2017“

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

10.04.2017


Актуелно  

Бизнисот бара стручен кадар согласно потребите на економијата – НEДОСТАСУВААТ РЕЧИСИ СИТЕ ЗАНИМАЊА ОД ТЕХНИЧКИТЕ СТРУКИ


Недостатокот од квалификувана работна сила во македонската економија е сѐ поизразен. Оваа појава станува се` поалармантна и затоа итно се неопходни ефективни мерки со кои ќе се надмине овој проблем кој прераснува во реалeн предизвик за оперативното работење на странските компании од различни индустриски сектори, истакна Штефан Петер, претседател на Советот на странски инвеститори на редовната прес-конференција на Стопанската комора на Македонија (10.4.2017 година).

Ова е и главната констатација на учесниците на тркалезната маса организирана од страна на Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија во соработка со Американската стопанска комора – AmCham и Делегацијата на германското стопанство во Македонија, одржана на 6.4.2017 година.

Тркалезната маса на тема: СРЕДНО СТРУЧНО ОБРАЗОВАНИЕ ПО МЕРКА НА ПРИВАТНИОТ СЕКТОР – МОЖНОСТИ ЗА РАЗВОЈ НА МАКЕДОНСКАТА ЕКОНОМИЈА, на која земаа учество релевантни чинители од оваа област, вклучително и претставници на Министерството за образование и наука, средните училишта, Стопанската комора на Македонија, научната и деловната заедница претставувана од странските компании во земјава, наметна размена на мислења и идеи од кои ќе произлезат можни решенија за подобрување на практичните вештини на учениците и поефикасно поврзување на средното образование со потребите на пазарот на трудот.

Претседателот на Советот Штефан Петер истакна дека според истражувањето спроведено меѓу членките на Советот на странски инвеститори при Стопанската комора на Македонија во соработка со Американската стопанска комора – AmCham и Делегацијата на германското стопанство недостигаат кадри со средна стручна подготовка во речиси сите сектори.

Реформите во образованието и наставните програми мора да ги следат потребите на стопанството и тоа во временска рамка во која приватниот сектор би можел веднаш да ги почувствува бенефитите. Потребна е професионална ориентација на учениците уште во основното образование и промоција на средните стручни училишта и занимања. Едно од можните решенија е воведување на дуалниот систем на средно стручно образование или т.н. „учење преку работа“, по примерот на успешните системи на дуално образование што функционираат во западните земји како Германија, Австрија, Швајцарија, преку системска поддршка и субвенции за учениците кои би се определиле за таков вид на образование. Улогата на стопанските комори е клучна во процесот на реформирање на средното стручно образование при поврзување на приватниот сектор со средните стручни училишта, како и во подготовката на завршните испити и сертифицирањето на учениците за положен испит.

- Овој модерен систем на средно стручно образование подразбира вклучување на компаниите во практичната обука на учениците во средните стручни училишта, со цел да се профилираат кадри, кои потоа ќе бидат оспособени за работа токму во компаниите кои овозможиле нивна практична обука уште во процесот на нивното образование, - истакна господинот Петер.

Друга причина за континуираниот недостаток на квалификувана работа сила, посебно кај техничките струки, е слабиот интерес кај младите да работат во овие гранки. Зборуваме за  тинејџери од 14-15 години (т.н. генерација З) кои треба да донесат одлука за нивната  идна професионална определба.  Дури и нивните родители немаат такво искуство. Тие секако го сакаат најдоброто за своите деца. Токму поради тоа, тие посетуваат атрактивно средно училиште со цел подоцна да се запишат на факултет.

Приватниот сектор во наредниот период може да понуди нови 5.000 работни места на регионално ниво, доколку се обезбеди потребниот кадар на пазарот на работна сила.

- Со цел да дојде до промени во образовниот систем, во наредниот период ни е потребна сеопфатна информативна кампања за барањата на приватниот сектор од квалификувана работна сила којашто ќе допре до учениците и до родителите. А за да се случи тоа, неопходна е  поинтензивна соработка и заеднички придонес на сите засегнати страни за ефикасни реформи во образовниот систем и намалување на јазот помеѓу потребите и понудата на пазарот на трудот, поентираше претседателот на Советот на странски инвеститори Штефан Петер.

Влатко Стојановски 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права